Bluffs - Instalarea Ubuntu cu masina virtuala Hyper-V

Instalarea Ubuntu cu masina virtuala Hyper-V

ionutdrg45 - October 8, 2020, 11:40 pm
Tags: ubuntu, hyper-v, microsoft, windows, feature, virtualbox, vmware, linux, debian, virtual machine, google

In acest articol va voi prezenta metoda prin care eu am instalat Ubuntu cu ajutorul masinii virtuale Hyper-V.

mlXvwaR.png (650×300)

Ce este Ubuntu?

  • este o distributie a Linux bazata pe Debian compusa din software open source

De ce instalarea printr-o masina virtuala?

  • sunt multe metode de a instala Ubuntu, insa, eu am optat pentru aceasta deoarece am fost dintotdeauna un utilizator de Windows si nu sunt pregatit sa renunt la acesta. Asadar, desi mai sunt metode de a le rula pe ambele fara ca acestea sa afecteze utilizarea celuilalt, pentru mine masina virtuala a reprezentat cea mai comoda solutie.

De ce Hyper-V?

  • in acest articol voi explica majoritar pe baza masinii virtuale Hyper-V deoarece dintre toate cele testate de mine, aceasta a functionat cel mai optim si fara foarte mare bataie de cap, insa, voi mai face referire si la altele pe parcursul articolului

Hyper-V oferă în mod special virtualizarea hardware. Asta înseamnă că fiecare mașină virtuală rulează pe hardware virtual. Hyper-V vă permite să creați hard disk-uri virtuale, switch-uri virtuale și o serie de alte dispozitive virtuale, toate acestea putând fi adăugate la mașinile virtuale.

Pasul 1

     Pentru inceput trebuie sa activam feature-ul oferit de Windows, puteti face asta urmand urmatorul tutorial oferit chiar de Microsoft. Tutorialul este foarte usor de urmat, trebuie executate doua comenzi, ca mentiune, as vrea sa precizez ca trebuie sa rulati PowerShell "ca administrator". (pentru alte masini virtuale trebuie sa le descarcati si sa le instalati, exemple de masini virtuale ar fi: VirtualBox oferit de Oracle, VMware dintre care am testat VirtualBox)

Pasul 2

    Dupa terminarea instalarii, cautati in bara de navigare "Hyper-V Quick Create", de aici selectati versiunea de Ubuntu pe care vreti sa o ruleze masina virtuala si asteptati sa se incarce, o alta metoda este sa descarcati voi imaginea cu care sa instalati sistemul. (pentru alte masini virtuale este necesar sa descarcati obligatoriu imaginea .iso pentru a instala sistemul, puteti gasi aici link-urile de download)

Pasul 3

   Odata terminata descarcarea imaginii si initializata masina virtuala, trebuie sa instalati Ubuntu propriu-zis, este un proces foarte simplu care presupune bifarea unor casute in functie de necesitatile fiecaruia, insa, puteti sa lasati valorile default pentru aproape toate casutele, la final veti completa niste date foarte importante, printre care username-ul si parola cu care veti administra sistemul. (pentru alte masini virtuale, procesul poate fi unul mai anevoios datorita lipsei de optimizare pe anumite imagini, pentru versiunea 18.04 este posibil sa trebuiasca sa repetati procesul de instalare a Ubuntu de mai multe ori, cu cateva reporniri ale masinii virtuale, insa cu cat versiunea este mai noua, cu atat este posibil sa mearga totul mai bine, spre exemplu pe versiunea 20.04)

Sfaturi finale

   Pentru a administra masinile virtuale pe Hyper-V, cautati in bara de cautare Hyper-V Manager, acolo aveti mai multe unelte cu care puteti configura masina virtuala. Exista posibilitatea ca conexiunea la internet sa nu fie functionala, in acest caz accesati din partea dreapta "Virtual Switch Manager" de unde vom adauga din sectiunea "Virtual Switches" -> "New virtual network switch" si selectati "External", unde, in functie de caz, selectati antena sau cablul prin care este furnizata conexiunea de internet catre laptop/Pc.

91xRB5c.jpg (948×727)

Apoi la masina virtuala, in cazul meu "Ubuntu 18.04.3 LTS" intram la Settings de unde la "Network Adapter" atribuim noul virtual switch creat precedent.

O alta chestie care cred ca este bine de precizat, este ca locul in care este stocata masina virtuala se poate schimba foarte usor folosind unealta "Move" din sectiunea din dreapta, unde se pot gasi mult mai multe configurari ale masinii virtuale.

Sper ca totul a decurs conform planului si fara erori, astept in comentarii eventualele probleme si nu uitati ca Google este cel mai bun prieten pentru fiecare problema, insa sunt increzator ca nu vor exista probleme, tocmai datorita faptului ca Hyper-V are ca optiuni default crearea masinilor virtuale folosind aceste sisteme, care probabil sunt adaptate pentru acest program. 

Comments
No comments to display.