Bluffs - Instalarea Gambas3 pe Ubuntu

Instalarea Gambas3 pe Ubuntu

ionutdrg45 - October 9, 2020, 12:22 am
Tags: ubuntu, gambas3, virtual machine, windows, linux, visual basic, microsoft, hyper-v
AuhTNt0.png (240×144)


Gambas este numele unui dialect orientat pe obiecte al limbajului de programare BASIC, precum și al mediului de dezvoltare integrat care îl însoțește. Conceput pentru a rula pe Linux și alte sisteme de operare de tip Unix, numele său este un acronim recursiv pentru Gambas Almost Means Basic.

Gambas este destinat să ofere o experiență similară cu cea dezvoltată în Microsoft Visual Basic, dar nu este o clonă software gratuită a popularului program proprietar. Autorul Gambas arată clar că există similitudini cu Visual Basic, cum ar fi sintaxa pentru programele BASIC și mediul de dezvoltare integrată; Gambas a fost scris de la început ca un mediu propriu de dezvoltare și încearcă să îmbunătățească formula.

De ce avem nevoie pentru a instala Gambas?

  • in primul rand Gambas este functional doar pe Linux si una dintre cele mai recomandate solutii este Ubuntu, daca nu il aveti instalat puteti folosi urmatorul tutorial pentru a-l instala intr-o masina virtuala.

Pasul 1

     Avem nevoie ca functiile ce vor fi solicitate de instalarea Gambas sa fie actualizate, pentru asta vom deschide terminalul (Ctrl+Alt+T / Apps -> Terminal) si vom rula urmatoarea comanda: "sudo apt-get update".

Pasul 2

    Dupa actualizare, trebuie sa initializam un repository folosind urmatoarea comanda in terminal: "sudo add-apt-repository ppa:gambas-team/gambas3".

Pasul 3

    Acesta este ultimul pas, vom folosi comanda: "sudo apt-get install gambas3" si asteptam sa se termine instalarea.

Probleme des intalnite

  • "Unable to locate package" / "Package has no instalation candidate" la pasul 3 - verificati daca ati primit erori la pasul 1 / 2 si executati pasii inca o data, asigurati-va ca aveti o conexiune buna la internet si incercati sa descoperiti de la ce sunt erorile, eventuale solutii sunt si folosirea la pasul 1 a "sudo add-apt repository universe" si la pasul 2 "sudo apt update".
  • "Packages have unment dependencies" - rulati comanda "sudo add-apt-repository ppa:gambas-team/gambas3 --remove" si executati iar pasul 2
  • Foarte des se intampla ca solutiile oferite mai sus sa nu functioneze din prima, reluati si rulati iar pasii, reinstalati si incercati iar, nu exista intotdeauna o cauza sigura, insa daca folositi acest tutorial de instalare al Ubuntu nu ar trebui sa intampinati aceste probleme.

Astept in comentarii rezultatele obtinute si eventualele probleme / completari in scopul de a imbunatati acest articol. Tin sa precizez ca interactiunea mea cu aceste lucruri este la inceput si tot ce am descoperit si am rezolvat am pus la dispozitie in acest articol, asadar, daca nu rezolvati cu aceste sfaturi, folositi google si astept si eu alte solutii.

Comments
No comments to display.