Bluffs - Un experiment de succes ne aduce cu un pas mai aproape de un internet cuantic

Un experiment de succes ne aduce cu un pas mai aproape de un internet cuantic

ionutdrg45 - December 18, 2020, 11:23 am
Tags: quantum mechanics, science, internet, motherboard, calgary university, harvard university, jet propulsion lab nasa, prx quantum, maria spiropulu
DAGjcAE.jpg (640×400)

Internetul cuantic este cu un pas mai aproape de a deveni realitate. Săptămâna aceasta, o echipă comună de cercetători formată din oameni de știință din Caltech, Departamentul Energiei Fermilab, AT&T, Universitatea Harvard, Jet Propulsion Lab de la NASA și Universitatea din Calgary au anunțat că au teletransportat cu succes qubituri de fotoni pe aproximativ 27 de mile de fibră- cablu optic. 

În timp ce alți oameni de știință au lucrat la proiecte similare , acest grup este primul care transmite informații cuantice pe o distanță atât de mare. Mai mult, au făcut acest lucru în două rețele separate și cu o fidelitate mai mare de 90%. Unul dintre cercetătorii din echipă a declarat pentru Motherboard că au construit rețelele folosind componente „off-the-shelf” și că tehnologia lor este compatibilă cu echipamentele de telecomunicații existente. 

În PRX Quantum , unde echipa și-a publicat concluziile, ei spun că munca lor oferă „o bază realistă pentru un Internet cuantic de înaltă fidelitate cu dispozitive practice”. Ei au adăugat că „aceasta este o realizare cheie pe calea construirii unei tehnologii care să redefinească modul în care desfășurăm comunicarea globală”. Experții cred că un internet cuantic ar putea revoluționa o varietate de domenii de calcul, inclusiv criptografie și căutare.

Procesul de teleportare a qubiturilor pe o distanță mare nu implică de fapt transferul de materie. În schimb, profită de un fenomen numit încurcătură în care proprietățile unei perechi de particule sunt legate astfel încât să rămână conectate indiferent de distanța dintre ele. 

Cu două rețele de 13 mile sub centuri, echipele Caltech și Fermilab intenționează să construiască o rețea la nivel de oraș numită Illinois Express Quantum Network în Chicago. Dar nu vă așteptați că veți putea înlocui internetul dvs. Comcast sau AT&T încă - și, nu, nici nu vom folosi această tehnologie pentru a teleporta oamenii în curând. „Oamenii de pe rețelele de socializare întreabă dacă ar trebui să se înscrie la un furnizor de internet cuantic (în glumă, bineînțeles)”, a declarat Maria Spiropulu, unul dintre fizicienii de particule care a fost co-autor al lucrării, pentru Motherboard . „Avem nevoie de (mult) mai multă muncă de cercetare și dezvoltare.”

Comments
No comments to display.